Google Ads vs. Social Ads: dit zijn de verschillen

Zowel Google Ads als Social media Ads zijn geweldige en krachtige marketinginstrumenten. Ze hebben allebei hun eigen unieke voordelen, en daarom kan het moeilijk zijn om te beslissen welke je voor je bedrijf moet gebruiken. Ga je voor Google of toch het bereik van Facebook, Instagram of de targeting van LinkedIn? In deze blog kijken we naar de verschillen tussen Google Ads en Social media Ads, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke de juiste is voor jou.

Google vs. Social Media

Als het op adverteren aankomt, wenden veel mensen zich tot Google Ads of Social Media Ads. Maar welke is beter voor uw bedrijf?

Wellicht de meest bekende vormen van adverteren online zijn via Google of via Meta (eigenaar van Facebook en Instagram). Meer actief in de B2B dan zijn Google advetrenties en LinkedIn meestal de go-to route wat betreft online adverteren. Maar wait is het precies en waarneer kies je voor jouw onderneming voor welk platform?

Wat is Google Ads

Google Ads zijn een vorm van online reclame waarbij bedrijven kunnen betalen om hun advertenties te laten verschijnen wanneer mensen zoeken naar specifieke termen op Google. Google Ads worden ook vaak benoemd onder de noemer SEA. Ze bestaan in verschillende vormen zoals tekst-, beeld- en videoadvertenties en bedrijven kunnen hun campagnes richten op basis van verschillende criteria zoals geografische locatie of taal. Het voordeel van het gebruik van Google Ads is dat het relatief eenvoudig te beginnen en kan kosteneffectiever zijn dan andere online advertentieplatforms, zoals Social Media Ads.

Google-Ads-voorbeeld

Wat zijn Social Ads

Social media ads zijn een vorm van adverteren die wordt gebruikt op populaire social media sites zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Met dit soort advertenties kunnen bedrijven zich richten op potentiële klanten op basis van demografische gegevens of interesses, waardoor de bedrijf om een breder publiek te bereiken. Het voordeel van het gebruik van social media-advertenties is dat ze de naamsbekendheid en zichtbaarheid kunnen vergroten, en dat ze gedetailleerde analyses bieden over hoe succesvol uw campagnes zijn. Verder is het grootste voordeel de mogelijkheid tot het nauwkeurig targeten van jouw doelgroep voor de advertenties. Zo biedt LinkedIn bijv. de mogelijkheid om te adverteren op functie titel, beroep of verwanten daaraan. Google heeft simpelweg geen beschikking over deze specifieke informatie. 

Stijg online boven jouw concurrentie uit

Onlie boven jouw concurrentie uitstijgen door juiste inzet van Ads? Dan is FIVE TWENTY jouw partner. Wij helpen jou met Ads op zowel Google als Social Media die scoren. Meer info neem contact met ons op.

Waarvoor kies je

Wat is je campagne doel?

Wanneer je besluit te gaan adverteren via een online campagne, is het belangrijk vooraf het gewenste doel vast te leggen waaraan je jouw campagne succes gaat meten. Ben je op zoek naar het vergroten van de naamsbekendheid, meer leads te genereren, of de verkoop te boosten? Als je eenmaal je campagne doel hebt bepaald, zal het gemakkelijker zijn om te beslissen welk platform is het beste pasvorm voor mijn behoeften.

 

Zowel adverteren via Google Ads als via Social Media advertenties komen met een legio aan voordelen, dus het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie te overwegen. Adverteren op Google kan gunstig zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een groei van het websiteverkeer en potentiële klanten die zoeken via specifieke zoekwoorden die gelinkt zijn aan jouw producten of diensten. 

Denk bijvoorbeeld aan een loodgietersbedrijf dat adverteert op het zoekwoord Loodgieter Drechtsteden. Anderzijds kan adverteren op sociale media voordelig zijn voor bedrijven die hun naamsbekendheid willen vergroten en relaties met hun klanten willen opbouwen.

Wie is mijn doelgroep of target audience

Zoals eigenlijk in het algemeen opgaat voor adverteren, is dat het cruciaal voor je campagne succes is dat je weet wie je doelgroep is en waar deze zich bevindt. Als je dit weet dan pas kan je eigenlijk een afgewogen keuzen gaan maken hoe te gaan adverteren online. Adverteren via Google Ads is adverteren in de meest algemene vorm. 

Je adverteert op een bepaald type zoekwoord in bijvoorbeeld een regio of geschatte leeftijdsgroep of geslacht. En met dat geschatte raken we gelijk een belangrijk verschil aan tussen Google Ads en adverteren via sociale media.

Google schat haar gebruikers in o.b.v. gedrag en instellingen van zijn of haar Google account. Waterdicht is dus anders. Sociale media hebben deze gegevens wel van haar gebruikers, en kunnen dus specifiekere advertentie mogelijkheden aanbieden. 

De vraag die je jezelf dus moet stellen is; bevind mijn doelgroep zich op een ‘algemeen zoekwoord’ zeg bijvoorbeeld boekhoudsoftware. Of is mijn doelgroep slechts de beslissingsmaker binnen een organisatie en daarmee bijvoorbeeld de eigenaar van een onderneming? Dan kan adverteren op LinkedIn op personen met als functietitel Eigenaar, oprichter, etc. juist interesant zijn.

social-media-gebruik-per-leeftijdsgroep
bron: Newcom Social media onderzoek 2022

Voordelen Google Ads

De voordelen van Google Ads zijn dat je er zeer gerichte campagnes mee kunt opzetten. Je kunt potentiële klanten bereiken via verschillende methoden. Als je bijvoorbeeld damesschoenen verkoopt, kunt u advertenties specifiek richten op vrouwen die onlangs interesse hebben getoond in schoenen. Dit betekent dat je advertentie zal worden gezien door meer relevante mensen, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages.

Een ander groot voordeel van Google Ads is de kosteneffectiviteit. Je betaalt alleen wanneer iemand op uw advertentie klikt (dit is een strategie), dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je geld uitgeeft aan advertenties die niet worden bekeken of aangeklikt. Bovendien kan je voor elke campagne een budget instellen, zodat er geen kosten gemaakt hoeven te worden boven wat je budget.

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van Google Ads. Ten eerste kan het moeilijk zijn om het succes van je campagnes te meten. Er is geen garantie dat iemand die op uw advertentie klikt ook daadwerkelijk een aankoop zal doen, dus je kunt uiteindelijk geld uitgeven zonder enig rendement op de campagne.

Een ander nadeel is dat het ingewikkeld kan zijn om campagnes op te zetten en te beheren. Je moet een goed inzicht hebben van hoe Google Ads werkt.

Ten slotte krijg je misschien ook niet de beste resultaten als de campagnes te algemeen zijn. Er moet een goed zoekwoordenonderzoek gedaan worden om gerichte advertenties te maken als je de beste resultaten wilt zien. Dit is iets meer moeite en kost qua tijdsinvestering iets meer, maar levert zeker meer op voor je campagne!

Voordelen Social Ads

Adverteren op sociale media is steeds populairder geworden vanwege de mogelijkheid om snel een groot en potentieel publiek te bereiken. Met de juiste strategieën kunnen bedrijven sociale mediaplatforms zoals Facebook, Linkedin en Instagram gebruiken om naamsbekendheid te creëren, te groeien in sales of het aantal volgers te vergroten en zo een community te creëren. Hier zijn enkele van de voordelen van adverteren op sociale media

  1. Kosteneffectief: Social media reclame is meestal goedkoper dan traditionele vormen van reclame, dus zelfs met een lager budget kan je jouw boodschap nog steeds verspreiden onder talloze mensen.
  2. Doelgroep: Met sociale media platforms kunt u zich richten op specifieke doelgroepen op basis van leeftijd, geslacht en locatie, maar ook interesses en gedrag. Dit kan de effectiviteit van je campagnes, omdat de kans groter is dat je mensen bereikt die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat jouw bedrijf te bieden heeft aanzienlijk vergroten!
  3. Meetbaar: Social media-platforms bieden analyses waarmee de prestaties van je advertenties en campagnes kunt volgen. Dit helpt met het bepalen welke strategieën het beste werken en de campagnes te optimaliseren voor meer succes.

Nadelen

Adverteren op sociale media is een kosteneffectieve manier om een doelgroep te bereiken, maar er zijn enkele nadelen aan adverteren via social media die u moet overwegen voordat u uw campagne start. 

Ten eerste beperken de algoritmen van sociale netwerken zoals Facebook en Instagram vaak de zichtbaarheid van uw advertenties, wat betekent dat je misschien niet zoveel mensen bereikt als u zou willen. Bovendien, als de advertenties niet goed getarget zijn, kan je uiteindelijk geld verspillen aan impressies van mensen die nooit geïnteresseerd zouden zijn in je product of dienst. Ten slotte kan het grote aantal advertenties of concurrentie dat vaak op sociale media te zien is, het moeilijk maken om op te vallen

Daarom is het belangrijk om uw onderzoek te doen en een marketingplan te hebben voordat je start aan een een campagne op sociale media. Zorg ervoor dat je een goed en duidelijk begrip hebt van wie de doelgroep is en hoe je ze gaat bereiken. Op die manier kan je het budget maximaliseren en het meeste uit de advertenties halen. Zorg ervoor dat u een oogje houdt op de campagne analytics.

SEO verandert altijd, en het kan moeilijk zijn om de laatste trends bij te houden. Maar als je wilt dat je website goed scoort in 2023, moet je jezelf ervan bewust zijn dat in het