Merkpositionering: 3 Valkuilen om Te Vermijden

Hey daar, slimme marketeers en ondernemers! We hebben allemaal gehoord van het belang van een krachtige merkpositionering. Het is als het bouwen van een sterke brug tussen jouw merk en je doelgroep – de stevige fundering voor een duurzame relatie. Maar pas op! Er zijn valkuilen op de weg naar merkpositioneringssucces. Laten we dieper graven en ontdekken hoe je deze valkuilen kunt vermijden.

Valkuil 1: Identiteitscrisis

Stel je voor dat je een kameleon bent die zijn kleur voortdurend verandert. Een ene keer ben je felgroen, de volgende dag diepblauw. Hoe zouden mensen je herinneren? Precies, ze zouden in de war raken en geen idee hebben wat ze van je kunnen verwachten.

Dit is precies wat er gebeurt als je merkidentiteit niet consistent is. Denk aan Apple – ze stralen consistentie uit met hun strakke, minimalistische ontwerpen en innovatieve technologie. Ze zijn als die betrouwbare vriend die je altijd bijstaat. Of neem het voorbeeld van Airbnb. In plaats van simpelweg te kopiëren wat andere online reisbureaus deden, hebben ze een geheel nieuw pad bewandeld door het delen van unieke accommodaties van particuliere verhuurders. Hierdoor creëerden ze een merkpositionering die draait om ‘unieke ervaringen’, waardoor ze zich onderscheiden van de massa.

Valkuil 2: Kortetermijndenken

Stel je voor dat je een boer bent die elke dag al zijn gewassen oogst, zonder te denken aan de toekomstige oogsten. Op de korte termijn lijkt het misschien winstgevend, maar op de lange termijn zal je uiteindelijk zonder gewassen zitten en failliet gaan.

Dit geldt ook voor merkpositionering. Het is verleidelijk om snel te scoren met trendy marketingtactieken, maar je moet ook denken aan de lange termijn doelen van je merk. Neem Coca-Cola bijvoorbeeld, ze hebben hun iconische merkpositie als ‘de verfrissende keuze’ decennia lang behouden. Zo zijn ze bij Coca-Cola trouw gebleven aan hun positionering en strategie.

Of check het voorbeeld van LEGO. Misschien wel één van de meest gekopieerde merken. Maar ze hebben zich altijd gericht op kwaliteit en creativiteit in plaats van snel te cashen op kortstondige trends. Dit heeft hen geholpen om een iconisch merk te worden dat generaties lang standhoudt.

Groei online boven jouw concurrentie uit

Online boven jouw concurrentie uitgroeien door een sterke merkpositionering? FIVE TWENTY helpt jouw merk te connecten met de doelgroep. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info.

Valkuil 3: Blindelings de Concurrentie Volgen

Stel je voor dat je in een race zit en de hele tijd naar de lopers naast je kijkt. Je raakt afgeleid en begint hun tempo te volgen, zonder je eigen strategie te overwegen. Voor je het weet, verlies je de race omdat je niet gefocust bent op je eigen doel.

Dit is wat er gebeurt als je je te veel richt op wat je concurrenten doen zonder je eigen unieke merkidentiteit te omarmen. Denk aan Nike – ze blijven trouw aan hun ‘Just Do It’-slogan, ongeacht wat de concurrentie doet. Dit hebben ze door vertaald in spraakmakende Ads die geen enkel ander merk (Adidas, Under Armour, etc.) aandurfde. Of het nu gaat om sportschoenen, sportkleding of fitnessapps. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker om zich te identificeren en zich loyaal te voelen.

nike-voorbeeld-merkpositionering
Nike advertentie bij de winst van Alcaraz op Wimbledon 2023

Conclusie

Dus, daar heb je het, de geheimen van succesvolle merkpositionering onthuld! Onthoud: wees als een onveranderlijke kameleon, denk op de lange termijn zoals een slimme boer en focus op je eigen race in plaats van de concurrentie te volgen.

Het bouwen van een sterke merkpositie is als het creëren van een solide brug tussen jou en je publiek. Doe het op de juiste manier, en je zult een loyale klantenkring opbouwen die altijd weer bij je terugkomt. Dus, ga eropuit en bouw aan die sterke merkidentiteit die je verdient!

Extra tip: Authentieke Verhalen Vertellen – Het Voorbeeld van EARTH WATER

Stel je voor dat je een fles EARTH WATER in handen hebt. Je leest het label en ontdekt dat elke verkochte fles bijdraagt aan schoon drinkwaterprojecten in landen met watergebrek. Je voelt meteen een diepe connectie met het merk en de missie erachter.

EARTH WATER heeft merkpositionering op een buitengewone manier benaderd door authentieke verhalen te delen. Hun verhaal begint met twee Nederlandse ondernemers die besloten om een positieve impact op de wereld te hebben. Ze begonnen met het bottelen van natuurlijk mineraalwater en zorgden ervoor dat een vast percentage van de winst werd geïnvesteerd in duurzame waterprojecten.

Het merk deelt niet alleen hun missie, maar ook de concrete resultaten van hun inspanningen, zoals het aantal mensen dat toegang heeft gekregen tot schoon drinkwater dankzij hun verkoop. Hierdoor voelen consumenten zich niet alleen betrokken bij EARTH WATER, maar zijn ze ook getuige van de impact die hun aankoop heeft.

Door authentieke verhalen te vertellen over hun oorsprong, hun missie en de positieve verandering die ze bewerkstelligen, heeft EARTH WATER een sterke emotionele band opgebouwd met hun klanten. Ze hebben niet alleen een merk gecreëerd, maar ook een beweging die mensen inspireert om bewustere keuzes te maken en een positieve impact op de wereld na te streven.

SEO verandert altijd, en het kan moeilijk zijn om de laatste trends bij te houden. Maar als je wilt dat je website goed scoort in 2023, moet je jezelf ervan bewust zijn dat in het